Prima parfum: scoor 22% korting* in Parfumuary

Menu

Parfumdreams

Poreus haar: hoe houd je je haar soepel en glanzend?

Als je je soms afvraagt waarom je haar zo droog is of waarom de verzorgende conditioner of het intensieve haarmasker niet het gewenste resultaat oplevert, dan kan de porositeit van je haar je hierop een antwoord geven. Die is namelijk bepalend voor hoe goed de verzorgende stoffen kunnen doordringen en hun effect kunnen sorteren. Met onze tips en trucs laten we je zien hoe je kunt bepalen hoe poreus je haar is en hoe je je dagelijkse verzorging kunt aanpassen aan je haartype.

24 October 2024

Poreus haar: wat betekent dat precies?

Glanzend, verzorgd haar is voor veel mensen een beauty-statement. Des te vervelender is het als de zogenaamde wonderbehandeling geen resultaat oplevert. Maar vaak is niet het product zelf het probleem. In plaats daarvan kan het zijn dat de verzorgende stoffen helemaal niet tot in je haar dringen en dus gewoon bij het afspoelen in de afvoer verdwijnen. Hier komt de porositeit van het haar om de hoek kijken. Laten we de structuur van een enkele haar eens onder de loep nemen.

De anatomie van een haar

Grofweg bestaat het hoofdhaar uit een wortel en een schacht. Terwijl de wortel verantwoordelijk is voor de groei en verankering in de hoofdhuid, is de schacht cruciaal voor het verzorgende effect van je producten. De schacht bestaat namelijk uit drie lagen: de medulla (haarmerg), de cortex (schors) en de cuticula (schubbenlaag).

De cortex bestaat grotendeels uit het structurele eiwit keratine en vormt 90% van een enkele haar. Daarbovenop ligt de schubbenlaag, die bestaat uit 5-10 lagen verhoornde cellen en die is bedoeld om de binnenkant te beschermen tegen schadelijke invloeden. Als we het hebben over de porositeit van het haar, kijken we eigenlijk naar de hoek van de cuticula ten opzichte van de cortex. De mate waarin de haarschubben uit het haarmerg steken kan in drie gradaties worden ingedeeld.

De mate van porositeit

Lage porositeit: de schubben zitten stevig gesloten. Vocht dringt moeilijk door in het haar. In plaats daarvan hopen de verzorgende stoffen zich op aan de buitenkant, wat leidt tot de zogenaamde 'build-up'. Daarom moet je haar met een lage porositeit meestal vaker wassen. Door zijn gladde en glanzende textuur is het haar moeilijk in model te brengen met een krultang en krulspelden. De haren zijn ook minder elastisch en breken sneller.

Normale porositeit: je haar zit goed, de schubben zitten niet te open en niet te dicht. Je haar is elastisch en goed beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals hitte. Het haar heeft echter een wat grotere kans om broos te worden en raakt sneller statisch geladen.

Hoge porositeit: je schubben liggen wijd open. Je haar neemt gemakkelijk vocht op, maar verliest het weer net zo snel. Het haar voelt ruw aan op de huid en ziet er meestal gestrest uit.

Meel, water en olie: eenvoudig de porositeit van je haar testen

Als je het precies wilt weten, kun je naar een kapper of meteen naar een tricholoog gaan. Deze haarspecialist onderzoekt je haar onder een microscoop en legt alles tot in het kleinste detail uit. Als dit te tijdrovend voor je is, kun je de haarporositeit gemakkelijk thuis meten. Hieronder laten we je vier manieren zien om de mate van porositeit te bepalen met eenvoudige huishoudmiddeltjes. Voor alle varianten geldt dat je haar goed gewassen moet zijn en vrij is van resten van haarspray, gel en dergelijke.

De watertest:

Wat je nodig hebt: een glas water en een haarlok

Dompel de haarlok gewoon in het water en wacht. Zinken de haren naar de bodem? Dan kun je een hoge porositeit hebben, omdat het water het haar kan binnendringen. Blijven ze lang aan het oppervlak drijven? Dan is je porositeit waarschijnlijk laag – er kan nauwelijks vocht binnendringen. Als de lok in het midden van het glas blijft, dan heb je waarschijnlijk een normale haarporositeit.

De voeltest:

Wat je nodig hebt: je vingers

Sluit je ogen en concentreer je volledig op je tastzin. Wrijf je haar tussen je vingers. Voelt je haar ruw aan, misschien zelfs een beetje broos? Dit is een indicatie van een hoge porositeit. Als het haar soepel door je vingers glijdt, duidt dit op een lage porositeit.

De meeltest:

Wat je nodig hebt: gewoon meel

Bestrooi je pas gewassen haar gewoon met een beetje meel en kijk wat er gebeurt: blijft het meel goed plakken? Dan zijn je schubben ruw en heb je waarschijnlijk een hoge porositeit. Als het er gewoon weer afvalt, is de cuticula goed gesloten. Het meel blijft niet plakken, wat duidt op een lage porositeit van je haar.

De kokostest:

Wat je nodig hebt: pure kokosolie, het liefst biologisch

Doe kokosolie in een kleine haarlok en laat de olie inwerken. Haar met een hoge porositeit verliest zijn glans en ziet er 'opgeblazen' uit, terwijl haar met een lage porositeit glanst en glad wordt. Bij een normale porositeit zul je geen verandering constateren.

De porositeit van het haar bepalen en optimale verzorgingsproducten gebruiken

Nu ken je de porositeit van je haar en kun je de ideale verzorging kiezen voor perfect gestyled haar. Hieronder vind je enkele tips over welke stoffen ideaal zijn voor jou en de structuur van je haar.

Producten voor haar met een lage porositeit

  • Stoffen die vocht vasthouden: aloë vera, glycerine, hyaluron – ze houden water vast en helpen de algemene hydratatie te verbeteren. Aloë vera en glycerine zijn geweldig om vocht in je haar te vast te houden.

  • Oliekuren: verwarm je haar om de haarschubben te openen. Breng een moisturizer aan en bedek deze met kokosolie, babassu-olie of zonnebloemolie.

Verzorging voor haar met een hoge porositeit

  • Eiwitten: tarweproteïnen en zijdeproteïnen in shampoo en conditioner kunnen helpen om het haar te versterken en te herstellen.

  • Vetalcohol: cetearylalcohol kan vocht vasthouden en het haar zachter maken.

  • Oliën: druivenpitolie, hennepolie en avocado-olie zijn rijk aan onverzadigde vetzuren. Ze maken het haar glad door de cuticula te sluiten.

Poreus haar: veelgestelde vragen

Welke olie is ideaal voor haar met een lage porositeit? Een lage porositeit betekent nauwsluitende schubben. Je hebt oliën nodig met kleine moleculen, zoals kokosolie of ricinusolie. Ze kunnen de schubbenlaag binnendringen en je haar goed verzorgen.
Wat is de beste manier om haar met een normale porositeit te verzorgen? Haar met een normale porositeit is meestal met alles tevreden. Bij dit haar kun je gewoon uitproberen welke producten goed passen bij je dagelijkse verzorging en de beste resultaten opleveren. Nooit vergeten: een goede balans is het sleutelwoord bij haar met deze porositeit.
Kan de porositeit van het haar veranderen naar verloop van tijd? In principe bepalen de genen de porositeit en staat deze bij de geboorte al vast. Jarenlang verven of een permanent nemen, regelmatig gebruik van een stijltang of bleken kan de cuticula echter ruwer en dus poreuzer maken. Denk er daarom altijd aan om voldoende hittebescherming te gebruiken voordat je je haar gaat stylen en houd bij het verzorgen van je haar rekening met je haartype.

Samenvattend

Weten hoe poreus je haar is kan een groot verschil maken in de doeltreffendheid van je dagelijkse haarverzorging. Met een eenvoudige test kun je de mate van porositeit bepalen en vervolgens de juiste producten voor jouw haartype kiezen. Op die manier zorg je ervoor dat de gladde sleek look altijd mooi glanst of dat je krullen eindelijk genoeg vocht krijgen.

Onze service

Footer Image

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang een voucher van 21%**

  • Ontvang je welkomstvoucher
  • Mis nooit meer een korting
  • Wees een van de eersten
  • Win geweldige prijzen

De exacte kortingsvoorwaarden vind je in je persoonlijke welkomstnieuwsbrief. Informatie over hoe wij met je gegevens omgaan, vind je in ons privacybeleid. Privacybeleid. Je kunt je toestemming voor de nieuwsbrief op elk moment intrekken via de afmeldlink onderaan elke nieuwsbrief.

*Alle prijzen incl. wettelijke btw. De verzending is gratis bij een aankoopwaarde van € 30. Daaronder bedragen de verzendkosten € 3,99. Alle informatie over de verzending is hier te vinden.
** Nauwkeurige kortingsvoorwaarden ontvangt u in uw persoonlijke welkomst– nieuwsbrief

*Contante uitbetaling is niet mogelijk, kan niet met andere acties worden gecombineerd. Geldig tot 20-01-2025, niet geldig op artikelen uit de sale, cadeaubonnen, de merken Acqua di Parma, Bond No. 9, Chanel, Drunk Elephant, Eisenberg, Kilian Paris, Rituals, Rosendo Mateu en artikelen die zijn aangeduid met Luxury. Geen minimale bestelwaarde. Publicatie niet toegestaan. Parfümerie akzente GmbH, btw-nr. DE813307548 Rechtbank Stuttgart HRB 581012

Betaalmethodes


In bekroonde webshop shoppen

Veilig winkelen

Transportpartners

parfumdreams App
parfumdreams
Facebook
Instagram
Tik Tok
Youtube
Pinterest
LinkedIn