- Jouw voordelen als premium lid
- 10% korting op artikelen
- Expresverzending met prioriteit
- Gratis verzending
- Hulp & Contact
Make-upkwast schoonmaken: zo doe je dat snel en grondig
Je make-upkwasten komen telkens als je ze gebruikt niet alleen in contact met de make-up, maar ook met je huid. Hierdoor verzamelen zich talg en huidschilfers op de kwasten, waardoor bacteriën zich perfect kunnen ontwikkelen. Om dit te voorkomen, moet je je make-upkwasten regelmatig schoonmaken. We laten je zien hoe je dat doet.
20 June 2024 • 4 min. Leestijd
Inhoudsopgave
Alles voor het schoonmaken van je kwasten
Hoe vaak moeten make-upkwasten worden schoongemaakt?
Make-upkwasten worden vaak elke dag gebruikt. Na korte tijd al verzamelen zich make-upresten, zweet en dode huidschilfers in de kwast – de perfecte voedingsbodem voor bacteriën. Als je vieze make-upkwasten blijft gebruiken, zijn mee-eters, puistjes en andere verontreinigingen van de huid onvermijdelijk. In het ergste geval kan het ook leiden tot infecties zoals bindvliesontsteking. Bovendien worden bacteriën via de kwast overgedragen op poeder, oogschaduw en andere producten, waardoor bacteriën zich ongehinderd kunnen verspreiden. Vooral producten met een crèmige textuur vormen de perfecte voedingsbodem voor allerlei soorten bacteriën. Het regelmatig schoonmaken van je make-upkwasten zou daarom een vast onderdeel van je routine moeten worden. Dit is de enige manier om verontreinigingen van de huid en infecties effectief te voorkomen.
Hoe vaak een make-upkwast moet worden gereinigd, hangt af van hoe vaak je hem gebruikt en met welke producten hij in aanraking komt. Kwasten die worden gebruikt om crèmige en vochtige texturen aan te brengen, zoals concealer of foundation, moeten na twee à drie keer gebruiken worden gereinigd. Als je poederachtige texturen gebruikt, kun je de kwasten na 5-7 keer gebruiken schoonmaken. Bij dagelijks gebruik komt dit dus overeen met ongeveer één keer per week. Als alternatief voor een reiniging van de kwasten tot diep in de haren kun je ze tussendoor ook even snel schoonmaken. Hoe dat gaat leggen je we je nu uit.
Make-upkwasten snel schoonmaken
Soms moet je even een snelle schoonmaak tussendoor doen: om je make-upkwasten even op te frissen tussen de intensieve schoonmaakbeurten door, kun je micellair water of kwastenreiniger gebruiken, speciaal ontwikkeld voor kwasten. Maak gewoon een wattenschijfje of een kleine handdoek vochtig met wat van het reinigingsmiddel en strijk je kwast eroverheen. De make-up gaat er snel af en blijft aan de stof plakken. Omdat je de kwast niet onder stromend water houdt, droogt hij bijzonder snel en kan hij direct weer worden gebruikt. Als je crèmige producten gebruikt, kun je je kwasten alweer gebruiken als ze nog vochtig zijn.
Make-upkwasten grondig schoonmaken: reinigen tot diep in de haartjes
Je moet je kwasten ongeveer om de één tot twee weken grondig reinigen. Het beste moment om dit te doen is 's avonds als je de kwasten niet meer nodig hebt. Dan kunnen ze 's nachts rustig drogen en zijn ze de volgende dag weer klaar voor gebruik.
Dit is wat je nodig hebt om je make-upkwasten grondig schoon te maken:
- kwastenreiniger of babyshampoo
- reinigingskussen voor kwasten
- stromend water
Borstelreiniger
Schoonloopmatten
Op deze manier maak je de kwasten schoon tot diep in de haren:
- Houd de kwast even onder warm water. Zorg ervoor dat het water niet in de kwast loopt. Houd daarom je kwast altijd met de punt naar beneden. Dit voorkomt dat de lijm in de kwast loslaat en dat de kwast haren verliest.
- Breng een kleine hoeveelheid kwastenzeep aan op het reinigingskussen. Als je een vaste zeep gebruikt, kun je de kwast gewoon vochtig maken en over de zeep strijken tot deze gaat schuimen. Daarna kun je overgaan naar het reinigingskussen en de zeep goed inbrengen. Goede alternatieven voor een reinigingskussen zijn peelingpads voor het gezicht van silicone of gewoon de palm van je hand.
- Spoel de kwast af onder schoon water. Afhankelijk van wanneer de laatste schoonmaakbeurt was en hoeveel product zich in de haren heeft verzameld, kan een tweede of zelfs derde schoonmaakbeurt nodig zijn. Je kunt zien of je de kwast opnieuw moet schoonmaken aan het water waarmee je de kwast uitspoelt: als het helder is, is de kwast goed schoongemaakt. Als het water nog steeds een kleur heeft, moet je de kwast opnieuw reinigen met zeep.
Make-upkwasten goed laten drogen
Na het schoonmaken moet je je kwasten genoeg tijd geven om te drogen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen vocht in de kwasten doordringt tijdens het drogen. Zet de kwasten daarom nooit direct na het wassen in een beker. Hierdoor kan het resterende water in de kwast trekken en op de lange termijn de lijm aantasten die de kwast bij elkaar houdt. Natuurlijk moet je de kwasten ook niet met de punt naar beneden plaatsen, omdat dan de haren vervormen.
Je kunt het beste als volgt te werk gaan: klop de kwast na het wassen eerst af boven de wasbak of badkuip. Hierdoor verdwijnt het meeste overtollige water. Daarna kun je de kwast voorzichtig over een schone handdoek strijken. Breng de kwast vervolgens terug in de gewenste vorm en leg hem plat op een uitgespreide handdoek. Je moet het drogen van make-upkwasten met behulp van hitte, bijvoorbeeld met een haardroger, absoluut vermijden. Vooral kwasten van echt haar zijn erg gevoelig voor hoge temperaturen en kunnen daardoor kapotgaan. Het is beter om je kwasten 's avonds schoon te maken en ze 's nachts aan de lucht te laten drogen. Ga de volgende ochtend met je hand nogmaals lichtjes over de kwast en maak de afzonderlijke haren een beetje los. De kwasten zijn nu weer schoon en klaar voor gebruik.
Make-upkwasten schoonmaken met huismiddeltjes
Als je geen kwastenreiniger bij de hand hebt, heb je vast wel deze middeltjes in huis:
- Babyshampoo: deze shampoos zijn bijzonder mild en bevatten vaak geen geurstoffen. Met deze shampoo kun je kwasten voorzichtig reinigen zonder dat je huid geïrriteerd raakt. Je kunt ook een pH-neutrale handzeep zonder geurstoffen gebruiken. Vermijd het gebruik van conventionele shampoos, omdat deze vaak silicone en geurstoffen bevatten.
- Afwasmiddel: afwasmiddel kan wonderen verrichten, vooral bij hardnekkige make-upresten. Omdat het eigenlijk bedoeld is om vet- en zetmeelresten te verwijderen, heeft het een bijzonder hoge reinigingskracht. Je kunt het daarom extreem laag doseren.
- Olie: vooral na het werken met watervaste producten kan het lastig zijn om de kwasten weer schoon te krijgen. We raden aan om de kwast eerst in te wrijven met een beetje neutrale olie. De make-upresten worden opgelost en kunnen vervolgens worden uitgespoeld met zeep.
Samenvattend:
je mag het schoonmaken van je make-upkwasten niet verwaarlozen. Talg, zweet en productresten hopen zich snel op en kunnen vervelende puistjes of ontstekingen veroorzaken. Bovendien zal je make-up er pas echt goed uitzien als je basisuitrusting in goede staat verkeert. Speciale kwastenreinigers, maar ook babyshampoo of afwasmiddel, kunnen gebruikt worden voor een grondige reiniging. Om het schoonmaken van je kwasten niet te lang uit te stellen, kun je ze ook af en toe snel schoonmaken met micellair water of vloeibare kwastenreiniger.