- Jouw voordelen als premium lid
- 10% korting op artikelen
- Expresverzending met prioriteit
- Gratis verzending
- Hulp & Contact
Zonnebrand in de winter – zo bescherm je jouw huid ook bij sneeuw en kou tegen verbranding
Ook al staat de zon heel laag aan de hemel, dan nog heeft je huid in de winter bescherming tegen ultraviolette straling nodig. In dit artikel kun je lezen hoe je jouw gevoelige winterhuid het beste beschermt, zodat je heerlijk van de buitenlucht kunt genieten en vroegtijdige huidveroudering voorkomt.
10 January 2023 • 2 min. Leestijd
Inhoudsopgave
Waarom is zonnebrand belangrijk in de winter?
In de wintermaanden maakt je huid nauwelijks melanine aan. Dat is jammer, want hierdoor ontstaat een beschermende hoornlaag met natuurlijke bescherming, de zogenaamde eeltvorming. Door de vrieskou, het grijze weer en lange kleding loop je het risico dat je de intensiteit van de winterzon onderschat. Bij lichte bewolking bereikt 90 procent van de uv-straling nog steeds het aardoppervlak. IJs en sneeuw reflecteren zo'n 80 tot 90 procent van de ultraviolette straling, waardoor de totale belasting toeneemt. Hierdoor kunnen uv-A- en uv-B-straling ook in de winter een onbeschermde huid beschadigen:
- uv-A-straling stimuleert de vorming van vrije radicalen die blijvende celbeschadiging kunnen veroorzaken. De gevolgen zijn zichtbare tekenen van huidveroudering, zoals rimpels en een slappe en droge huid.
- uv-B-straling kan leiden tot verbranding en bij sterkere beschadiging zelfs tot huidkanker.
Actieve wintersporters kunnen genieten van extra zonuren. Op de bergen schijnt op veel winterdagen (ondanks het grijze, bewolkte weer in het dal) de zon. Per 1000 meter hoogte neemt de belasting van uv-straling waaraan je bleke winterhuid is blootgesteld met ongeveer 15% toe.
Heb ik in de winter een andere zonnebrand nodig dan in de zomer?
Voor een goede bescherming van je huid is het belangrijk speciale verzorgingsproducten voor het koude seizoen te gebruiken. Een zomerhuid heeft behoefte aan veel hydratatie, maar een winterhuid aan een vette basislaag ter bescherming tegen de kou.
Wat is de ideale zonnebrand voor skiën en snowboarden?
De ideale zonnebrand voor alpinesport heeft een hoge SPF van 30 en laat geen vettig laagje achter op de huid. Kinderen en mensen met een gevoelige, lichte huid moeten een SPF van 50 kiezen. Je hoeft overdag de SPF niet te verhogen. De zonbescherming werkt één dag lang. De fijne huid van je lippen kun je beschermen met een speciale lippenbalsem met SPF 50.
Hoe kun je zonnebrand het beste gebruiken?
Bij alpinesport zijn er slechts weinig delen van de huid die je effectief tegen de zon moet beschermen, maar dat maakt dit niet minder nodig. Je kunt de zonnebrand het beste elke twee uur opnieuw aanbrengen:
- Als je in de winter naar de bergen gaat, is je gezichtshuid voortdurend blootgesteld aan lage temperaturen en sterke uv-straling.
- De gevoelige huid van je lippen is zeer dun en kan zichzelf niet beschermen.
- Als je jouw handschoenen uittrekt, valt het zonlicht op de onbeschermde huid van je handen.
- Net als in de zomer zijn ook je oren de delen van het lichaam die het grootste risico lopen – vooral als je er bewust voor kiest geen muts te dragen.
Je kunt zonnebrand het beste in de ochtend in de badkamer aanbrengen voordat je je helemaal aankleedt. Breng voor een optimale bescherming de zonnebrand uiterlijk 20 minuten voordat je naar buiten gaat royaal aan op de betreffende delen van je lichaam. Zo is je huid ook optimaal beschermd als het hard waait of wanneer het extreem koud is. Ben je van plan om even lekker te gaan zonnebaden op het terras van de blokhut, smeer dan alle delen van je lichaam in die worden blootgesteld aan uv-straling. Zo heb je de grootste kans op een mooie zongebruinde huid zonder dat je het risico loopt te verbranden.
Bescherming tegen de zomerzon
Samenvatting
De combinatie van kou, zon en wind vergt veel van je huid. Als je een zonnebrand met een speciale vette basis voor de winter gebruikt, kun je jouw huid optimaal beschermen. Jouw verblijf in de schitterende sneeuw kan dan niet meer stuk. Nu kun je zorgeloos genieten van de snelle afdalingen.