Prima parfum: scoor 22% korting* in Parfumuary

Menu

Parfumdreams

Chemische peelings – wat zijn de effecten ervan?

Chemische peeling klinkt veel mensen waarschijnlijk eerst wat vreemd in het oor. Wat is het precies en hoe wordt deze methode in cosmetica toegepast? Biedt het voordelen ten opzichte van een mechanische peeling en welke risico's komen eventueel kijken bij het gebruik ervan? We geven hier antwoord op al deze vragen. Zo kun je in korte tijd leren wat chemische peeling is en hoe je er het beste gebruik van kan maken om je huid er beter uit te laten zien.

15 March 2023 • 5 min. Leestijd

Wat zijn chemische peelings?

Een chemische peeling is een methode om dode huidcellen op chemische wijze te verwijderen. Als we het vergelijken met een mechanische peeling waarbij de dode huidcellen via microfijne deeltjes van de huid worden afgeschuurd, dan stopt de werking van de chemische peeling niet bij het oppervlak van de huid. Deze dringt diep door in de cellagen en kan zo de stofwisseling en de collageenproductie van de middelste huidlagen stimuleren. Het huidoppervlak wordt niet mechanisch belast, waardoor de huid zachter aanvoelt dan na een mechanische peeling.

Welke soorten chemische peelings zijn er?

Bij chemische peelings wordt over het algemeen een onderscheid gemaakt in drie soorten:

  • oppervlakkige chemische peelings, meestal met alfahydroxyzuur (AHA)

  • medium chemische peelings met trichloorazijnzuur (TCA)

  • diepe chemische peelings met fenol

Bij oppervlakkige chemische peelings voor gebruik thuis is een concentratie van maximaal 20% glycolzuur gebruikelijk. Als dermatologen deze peelings gecontroleerd toepassen, dan maken ze vaak gebruik van formules met tot wel 30% glycolzuur. Deze procedures vallen echter niet onder een medische behandeling en medisch toezicht is dan ook niet nodig. Zo kan een chemische peeling ook thuis worden gedaan om de huid te verbeteren en de collageenproductie te stimuleren. Het is bovendien mogelijk om ermee acnevlekken te verminderen.

Chemische peelings met trichloorazijnzuur mogen uitsluitend door artsen worden uitgevoerd. Deze behandeling heeft als doel om littekens en rimpeltjes minder zichtbaar te maken en pigmentvlekken te verwijderen. Een diepe peeling met fenol stimuleert de vernieuwing van elastische vezels en collageenvezels in de huid. Ook hier is medisch toezicht nodig.

Op welke wijze en hoe vaak moeten chemische peelings worden toegepast?

Hoe vaak je een chemische peeling moet doen, hangt af van jouw huid en van actuele huidproblemen en de formule van de peeling. Je kunt je beste altijd houden aan de gebruiksinstructies op het product. Bij een gezonde en normaal uitziende huid kun je ongeveer één keer per week een chemische peeling doen. Als je huid snel last heeft van onzuiverheden en acne kun je de cyclus inkorten tot maximaal twee behandelingen per week. Bij een droge of gevoelige huid is het raadzaam om het gezicht maximaal één keer per maand bloot te stellen aan een chemische peeling. Voelt de chemische peeling niet fijn aan of krijg je last van roodheid, dan moet je een pauze inlassen of het interval tussen twee toepassingen vergroten.

Houd er bovendien rekening mee dat een chemische gezichtspeeling de lichtgevoeligheid van je huid kan versterken. In de zomer kun je dus beter een chemische peeling achterwege laten en gebruikmaken van andere huidverzorging om je huid er beter uit te laten zien. Maak overdag ook gebruik van uv-bescherming. Dagcrèmes met SPF zijn perfect voor elke dag.

Chemische peeling – gebruik

Waar een chemische peeling voor gebruikt kan worden, hangt af van de intensiteit van de behandeling. Zo kun je met een oppervlakkige peeling de bovenste huidlagen verwijderen en de regeneratie ervan stimuleren. Hoe intensiever de peeling, hoe dieper deze in de huidlagen binnendringt en hoe sterker de effecten kunnen zijn. Een behandeling met een chemische peeling kan de volgende effecten beogen:

  • correctie van littekens in het gezicht – dat werkt goed als deze littekens niet te dik zijn

  • strakker en gladder maken van de bovenste huidlagen door stimulering van collageenvorming

  • de huid er in het algemeen beter te laten uitzien

  • verwijdering van rimpels, hyperpigmentaties, acne- of pigmentvlekken

Als je voor het eerst een chemische gezichtspeeling gebruikt, kan dit wat vreemd aanvoelen. Mogelijk wordt de huid rood en voelt deze de eerste tijd na de behandeling geïrriteerd aan. Dan is een rijke verzorging nodig om de huid goed te hydrateren, te kalmeren en de roodheid te verminderen.

In welke vormen zijn chemische peelings verkrijgbaar?

Wil je zelf een chemische peeling gebruiken om je huid er beter uit te laten zien? Dan kun je het beste gaan voor producten met een lage dosering van de werkzame stoffen met peelend effect. Deze kunnen ook door mensen worden gebruikt die niet bekend zijn met dermatologie. Oppervlakkige chemische peelings zijn verkrijgbaar met de volgende werkzame stoffen:

  • AHA (alfahydroxyzuur)
  • BHA (bètahydroxyzuur), ook bekend als salicylzuur
  • PHA (polyhydroxyzuur)

AHA-zuren verwijderen de bovenste huidlaag, zorgen voor een egalere teint en kunnen rimpels verminderen. Tot deze groep behoren bijvoorbeeld glycolzuur, melkzuur en amandelzuur. Glycolzuur wordt het vaakst gebruikt voor een chemische peeling. Het wordt namelijk goed verdragen en het hydrateert de huid tijdens de behandeling. Melkzuur en amandelzuur werken langzamer dan glycolzuur, maar zorgen echter ook minder vaak voor irritatie. Ze zijn goed geschikt als chemische peeling voor de gevoelige huid.

BHA-zuur of salicylzuur heeft in vergelijking met AHA een intensievere werking. Dat stimuleert de huid om sneller te regenereren. Bovendien kan salicylzuur ontstekingen remmen en verstopte poriën openen. Een BHA-peeling is dan ook goed voor een onzuivere huid die naar acne neigt.

PHA lijkt heel erg op AHA, maar werkt veel langzamer en zorgt voor minder huidirritaties dan AHA. Toch kan een peeling met PHA rimpels en pigmentvlekken verminderen en een egaler uitziende huid bevorderen. Een PHA-gezichtspeeling is ook geschikt voor de gevoelige huid die snel rood wordt.

Welke voordelen kan een chemische peeling mij bieden?

Een chemische peeling heeft het effect dat de natuurlijke regeneratie van de huid wordt gestimuleerd en dat de huid vanuit de diepte wordt verbeterd. De bovenste huidlagen worden zo verwijderd en dat zonder mechanische belasting. Door de geringe dosering van de werkzame stoffen met peelend effect en de toevoeging van verzorgende en kalmerende componenten is deze behandeling zeer mild. In de diepere cellagen wordt de collageenvorming gestimuleerd. Dit verbetert de elasticiteit en veerkracht van de huid langdurig. Bovendien kan een chemische peeling rimpels zichtbaar verminderen en hyperpigmentaties of pigmentvlekken verwijderen.

Effecten van een chemische peeling voor en na:

  • De huid ziet er egaler uit
  • Rimpels en fijne lijntjes zijn verminderd
  • Pigmentvlekken en acnevlekken zijn lichter
  • Littekens zijn minder zichtbaar
  • De huid ziet er steviger en elastischer uit

Wanneer moet je een chemische peeling achterwege laten?

Het is niet in elke situatie raadzaam om de huid met een chemische peeling te behandelen. Zo kan bijvoorbeeld rosacea na een behandeling met een chemische peeling juist verergeren. Ook tijdens zwangerschap wordt afgeraden om van deze cosmetische behandeling gebruik te maken, omdat de huid dan al sterke veranderingen kan ondergaan. Personen met een verzwakt immuunsysteem moeten eveneens voor de zekerheid een chemische peeling achterwege laten. Als je twijfelt of je huid een chemische peeling kan verdragen, kun je het beste voorafgaand aan het gebruik medisch advies inwinnen.

Samenvatting

Na enkele keren gebruik ziet je huid er met een fruitzuurpeeling of chemische peeling zichtbaar beter uit. Hierbij volstaan producten met een licht effect die de bovenste huidlagen op milde wijze verwijderen en je huid daardoor stimuleren tot een intensievere regeneratie. Verkleinde poriën en een egale teint geven je gezicht weer een jeugdige uitstraling. Bovendien kun je zo ook fijne lijntjes of rimpels verminderen. Een chemische peeling mag daarom worden opgenomen in je anti-agingverzorging. Dermatologisch geteste producten met beproefde formules zorgen voor veilig gebruik. Ze zijn ook geschikt voor de gevoelige huid. Ontdek nu bij parfumdreams chemische peelings en premium producten voor jouw gezichtsverzorging!

Onze service

Footer Image

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang een voucher van 21%**

  • Ontvang je welkomstvoucher
  • Mis nooit meer een korting
  • Wees een van de eersten
  • Win geweldige prijzen

De exacte kortingsvoorwaarden vind je in je persoonlijke welkomstnieuwsbrief. Informatie over hoe wij met je gegevens omgaan, vind je in ons privacybeleid. Privacybeleid. Je kunt je toestemming voor de nieuwsbrief op elk moment intrekken via de afmeldlink onderaan elke nieuwsbrief.

*Alle prijzen incl. wettelijke btw. De verzending is gratis bij een aankoopwaarde van € 30. Daaronder bedragen de verzendkosten € 3,99. Alle informatie over de verzending is hier te vinden.
** Nauwkeurige kortingsvoorwaarden ontvangt u in uw persoonlijke welkomst– nieuwsbrief

*Contante uitbetaling is niet mogelijk, kan niet met andere acties worden gecombineerd. Geldig tot 20-01-2025, niet geldig op artikelen uit de sale, cadeaubonnen, de merken Acqua di Parma, Bond No. 9, Chanel, Drunk Elephant, Eisenberg, Kilian Paris, Rituals, Rosendo Mateu en artikelen die zijn aangeduid met Luxury. Geen minimale bestelwaarde. Publicatie niet toegestaan. Parfümerie akzente GmbH, btw-nr. DE813307548 Rechtbank Stuttgart HRB 581012

Betaalmethodes


In bekroonde webshop shoppen

Veilig winkelen

Transportpartners

parfumdreams App
parfumdreams
Facebook
Instagram
Tik Tok
Youtube
Pinterest
LinkedIn