Abonneer je op onze nieuwsbrief en profiteer 1 jaar GRATIS** premium voordelen + de beste Black Friday-aanbiedingen!

Menu

Parfumdreams

Hyaluronzuur – het wondermiddel voor hydratatie nader bekeken

Studies laten al lange tijd zien dat huidverzorging met hyaluronzuur rimpels zichtbaar kan verminderen. Dat komt doordat de stof grote hoeveelheden water kan binden. De huid wordt veerkrachtiger, waardoor kleinere rimpeltjes als vanzelf lijken te verdwijnen. Maar is elk product met hyaluronzuur even effectief? In dit artikel lees je daar meer over, plus nog veel meer feiten over de beste hydraterende stof.

20 October 2023 • 3 min. Leestijd

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof. Het gaat chemisch gezien om een keten van suikermoleculen met een prachtige eigenschap: ze trekken water aan als een magneet en laten het nooit meer los. Eén enkele gram van de werkzame stof kan tot maar liefst zes liter water binden. Het lichaam maakt hierdoor onder meer een natuurlijk smeermiddel voor onze gewrichten aan. In cosmeticaproducten zorgt hyaluronzuur voor een natuurlijke hydratatie van huid en haar. Je kunt deze stof op de INCI-lijst vinden onder de wetenschappelijke naam sodium hyaluronate of hyaluronic acid.

Wil je weten of jij deze werkzame stof kunt verdragen? Het goede nieuws is: ondanks de 'irriterende' naam is het risico op allergieën of irritaties bij hyaluronzuur maar gering. Dat komt doordat de stof van nature in je lichaam voorkomt.

Alles draait om de grootte: welk hyaluronzuur zeer goed werkt

In de beautywereld is het al heel lang bekend dat gezichtsverzorging met hyaluronzuur hydrateert, de huid vult en daardoor kleinere rimpels kan verminderen. Toch kennen maar weinig mensen het antwoord op de vraag: wat doet hyaluronzuur? Het gaat namelijk niet om de concentratie, maar om de lengte van de hyaluronzuurketen en dus de grootte van de afzonderlijke moleculen. Hyaluronzuur wordt onderverdeeld in drie soorten:

  • Hoogmoleculair hyaluronzuur met een lange keten: de moleculen zijn groot en kunnen daardoor niet diep in de huid doordringen. Ze vormen alleen een gelijkmatige filmlaag op de huid die er hierdoor opgevuld uitziet. Dit directe effect is dus maar van korte duur. Een langdurige werking is er niet. Korte werking. Vormt een filmlaag op de huid zonder diep door te dringen. Deze vorm van hyaluronzuur heeft echter ook ontstekingsremmende eigenschappen.

  • Laagmoleculair hyaluronzuur met een korte keten: de moleculen zijn kleiner en kunnen doordringen tot in de middelste huidlagen. Hierdoor is ook een langdurige werking mogelijk.

  • Oligo-hyaluronzuur: het gaat hier om de kleinste vorm van hyaluronzuur. Deze kan zeer diep doordringen in de huid en langdurig werken. Deze vorm is zeer effectief in anti-aging huidverzorging.

Helaas zijn alle drie soorten hyaluronzuur op de lijst met ingrediënten op dezelfde manier aangeduid. Voor preciezere informatie moet je contact opnemen met de producent van het betreffende product. Verder is de prijs ook een belangrijke indicator voor de kwaliteit. Omdat er veel komt kijken bij de productie van oligo-hyaluronzuur zul je deze vorm niet in goedkope producten aantreffen.

De optimale concentratie van hyaluronzuur

Normaal gesproken volstaat een concentratie van 1% hyaluronzuur als het gaat om hyaluronzuur met een korte keten of om oligohyaluron. Als het percentage hoger is, wordt het product plakkeriger en voelt het niet fijn aan op de huid. Hetzelfde gebeurt trouwens ook bij het veel geprezen 'directe effect' en dan vooral bij hoogmoleculair hyaluronzuur. In plaats van door te dringen in de huid legt het hyaluronzuur een soort van waterhoudende filmlaag over kleinere rimpels heen en laat deze voor korte tijd verdwijnen.

De huid is weliswaar beschermd tegen invloeden van buitenaf, maar bij het reinigen van de huid verdwijnt ook het effect van het hyaluronzuur. Een combinatie van de verschillende vormen hyaluronzuur werkt dus het best: de grotere moleculen zorgen dat de huid dankzij het directe effect er steviger uitziet en de kleine moleculen werken langdurig.

Het veelzijdige hyaluronzuur

Vanzelfsprekend is deze werkzame stof immens populair. Naast de eigenschappen van watermagneet en vochtopslag heeft hyaluronzuur ook een ontstekingsremmend potentieel. Bovendien kan de stof huidcellen beschermen tegen vrije radicalen en de groei van huidcellen stimuleren. Ook heeft hyaluronzuur een positief effect op de normale wondgenezing.

Vaak wordt ook collageen in een adem met hyaluronzuur genoemd. Het is belangrijk om het kleine, maar fijne verschil tussen de twee stoffen te kennen. Collageen is eveneens een lichaamseigen product. Hoewel hyaluronzuur hoofdzakelijk elasticiteit biedt, zorgt collageen als structureel eiwit dat de huid strakker wordt. Met elkaar ontplooien de twee werkzame stoffen hun potentieel optimaal. Ze vormen een nauwelijks te evenaren duo.

Zo gebruik je hyaluronzuur bij de huidverzorging

Het gebruik van hyaluronzuur is niet ingewikkeld, want het is een populair bestanddeel van tal van huidverzorgingsproducten. Hyaluronzuur komt vaak voor in zowel gezichtscrème als hydraterende maskers. De stof is niet alleen goed te verdragen maar ook perfect te combineren met andere actieve werkzame stoffen.

Een gezichtsserum met hyaluronzuur vult elk huidverzorgingsritueel uitstekend aan. Breng het serum gewoon aan op je gereinigde huid en ga daarna verder met je gebruikelijke gezichtscrème en indien gewenst met een gezichtsolie. Let er hierbij altijd op om eerst waterige texturen te gebruiken en je ritueel met een crèmige of olieachtige textuur af te sluiten. Zo weet je zeker dat de waardevolle bestanddelen van je serum in de huid worden opgenomen en daar optimaal hun werk kunnen doen.

Hyaluronzuur 's ochtends of 's avonds gebruiken?

Hyaluronzuur is een werkzame stof die zowel 's ochtends als 's avonds te gebruiken is. Het irriteert de huid niet en de huid wordt ook niet gevoelig voor de zon. Dat maakt hyaluronzuur perfect voor dag en nacht. In de ochtend vormt het een gelijkmatige onderlaag onder make-up en in de nacht helpt het de huid te regenereren.

Gezichtsserums met hyaluronzuur
Is hyaluronzuur veganistisch? Vroeger werd de werkzame stof echt gewonnen uit dierlijk weefsel. Tegenwoordig zijn producenten overgestapt op biotechnologische procedés. Hierdoor zijn de producten niet alleen voordeliger, ook het dierenleed is voorbij. Hyaluronzuur is dan ook meestal veganistisch.
Welke alternatieven zijn er voor hyaluronzuur? Als je geen hyaluronzuur wilt gebruiken, kun je als alternatief de effectieve hydraterende stoffen glycerine en pentylene glycol gebruiken. Het is het beste om altijd op de combinatie met andere werkzame stoffen te letten. Zo heb je de grootste kans op goede resultaten.
Kan ik hyaluronzuur met andere werkzame stoffen combineren? Ja, dat is normaal gesproken geen probleem. Ceramide, vitamine C of niacinamide: al deze stoffen gaan goed samen met hyaluronzuur. Ga bij nieuwe werkzame stoffen altijd voorzichtig te werk en kijk goed naar hoe je huid erop reageert.
Voor welk huidtype is hyaluronzuur geschikt? Hydratatie heeft over het algemeen een van nature verjongend effect. Daardoor kan ieder huidtype profiteren van het gebruik van hyaluronzuur. Vooral een droge huid wordt intensief gehydrateerd, maar ook een vette huid kan door de hydraterende werkzame stof in evenwicht worden gebracht.

Samenvatting

Hyaluronzuur is niet meer weg te denken uit de huidverzorging. De werkzame stof komt voor in tal van huidverzorgingsproducten en is te combineren met andere werkzame stoffen. Tal van studies hebben de vullende werking ervan al aangetoond. Het is belangrijk om te kiezen voor realistische concentraties en te letten op de grootte van de moleculen. Zo kun je producten met loze beloftes en goede producten van elkaar onderscheiden. Maar om de beste resultaten te bereiken is het – net als altijd – belangrijk om de werkzame stof regelmatig en langdurig te gebruiken.

Misschien vind je dit ook leuk

Onze service

 

Abonneer je op de nieuwsbrief, word 1 jaar lang GRATIS** premium lid** en scoor de beste Black Friday-deals!

*Alle prijzen incl. wettelijke btw. De verzending is gratis bij een aankoopwaarde van € 30. Daaronder bedragen de verzendkosten € 3,99. Alle informatie over de verzending is hier te vinden.
** Nauwkeurige kortingsvoorwaarden ontvangt u in uw persoonlijke welkomst– nieuwsbrief

**Met de aanmelding voor de parfumdreams nieuwsbrief tot en met 21.11.2024 ontvang je een gratis Premium-lidmaatschap voor 12 maanden. Gedetailleerde voorwaarden van je lidmaatschap vind je in je persoonlijke welkomstnieuwsbrief.
Na bevestiging van de aanmelding voor de nieuwsbrief ontvang je je persoonlijke kortingscode in je welkomstmail om het gratis Premium-lidmaatschap van 12 maanden in te wisselen. De levering van de nieuwsbriefkortingscode kan tot 24 uur duren. Controleer ook de spammap in je e-mailinbox.
***De premium korting geldt niet voor cadeaubonnen. Alle andere voorwaarden kun je vinden op www.parfumdreams.nl/parfumdreams-premium

Betaalmethodes

iDEALKlarnaKlarna-factuurPayPalApplePayVisaMasterCardAmazon Pay

In bekroonde webshop shoppen

Veilig winkelen

Transportpartners

parfumdreams App
parfumdreams
Facebook
Instagram
Tik Tok
Youtube
Pinterest
LinkedIn