Neem de nieuwsbrief en bespaar 21%**

Menu

Parfumdreams

Panthenol – de verzorgende allrounder

Je kent het waarschijnlijk wel als wondbalsem of als snel middel tegen zonnebrand. Maar panthenol kan nog veel meer! Deze onopvallende actieve stof is goed onderzocht en kan een echte gamechanger zijn, vooral bij een geïrriteerde, gevoelige of zelfs beschadigde huid. Vandaag gaan we nader in op deze onderschatte stof en geven we antwoord op de vraag: wat is panthenol eigenlijk? En waarom profiteert ook jouw huid van de positieve effecten? Hier is het antwoord.

23 October 2024 • 5 min. Leestijd

Basiskennis cosmetica: wat is panthenol?

Zelfs als je het al vaak hebt gehoord: heel weinig mensen weten dat panthenol provitamine B5 is. In het lichaam wordt het eerst omgezet in pantotheenzuur (vitamine B5) en vervolgens in co-enzym A. Als zodanig speelt het een belangrijke rol bij de stofwisseling in de huid, omdat het een chemische uitgangsstof is voor veel signaalstoffen. Panthenol bevat daarom weinig irriterende elementen en wordt goed verdragen, zelfs door een gevoelige huid of een huid die beschadigd is geweest.

Tot nu toe heeft de actieve stof niet echt in het midden van de belangstelling gestaan. Het voelt gewoon alsof de stof altijd al aanwezig was en niet extra vermeld hoefde te worden. Dat komt doordat de stof al sinds 1944 op de markt is en in veel huid- en haarverzorgingsproducten zit. Het molecuul zelf is erg klein. Hierdoor dringt panthenol moeiteloos door in de huid en ontvouwt het daar zijn veelzijdige werking. Allergieën of intoleranties zijn nauwelijks bekend. Integendeel: vooral personen met een gevoelige huid profiteren het meest van de voordelen van panthenol.

Tip:

wil je weten of je gezichts- of lichaamsverzorgingsproducten panthenol bevatten? Bekijk de ingrediëntenlijst (INCI). De actieve stof wordt daar expliciet vermeld als panthenol of dexpanthenol. Deze laatste wordt voornamelijk aangetroffen in wondhelende crèmes, omdat het zijn regenererende eigenschappen hier het best tot zijn recht kan laten komen.

Veelzijdig: de werking van panthenol op de huid

Rode plekken, irritatie, jeuk: een gevoelige huid kan een echte uitdaging zijn als het gaat om verzorging. Misschien is panthenol het lang gezochte geheime wapen dat je echt kan helpen. Het stimuleert namelijk de vorming van vetzuren en huidlipiden. Omdat beide belangrijke componenten zijn van een gezonde huidbarrière, kan panthenol je huid meer weerstand geven. Zelfs mensen met neurodermitis of andere inflammatoire huidziekten hebben hier baat bij.

Heb je vaak last van een droge huid? Panthenol kan ook helpen om vocht beter vast te houden en zo het algemene vochtgehalte van de huid verhogen. In de winter profiteert ook de normale huid van dit positieve effect van panthenol, omdat in feite geen enkel huidtype te veel vocht kan hebben.

Ben je gevallen tijdens het hardlopen of heb je te lang in de zon gelegen? Panthenol kan de genezing van oppervlakkige wonden versnellen. Daardoor kan het schaafwonden, rode plekken of zonnebrand snel verzachten. Geen wonder dat panthenol in bijna elke aftersun-verzorging zit. Je hoeft niet op iets speciaals te letten als je het gebruikt. Het kan gemakkelijk worden geïntegreerd in je dagelijkse beauty-routine.

Panthenol vs. dexpanthenol: wat is het verschil?

Waarschijnlijk heb je beide termen wel eens gehoord in relatie tot cosmetica en huidverzorging. Daar is een eenvoudige reden voor. Dexpanthenol is een zogenaamd 'rechtsdraaiend' panthenol. Dit kleine verschil in de chemische structuur zorgt ervoor dat het door het lichaam perfect in de stofwisseling kan worden opgenomen. Dit betekent dat het sneller beschikbaar is in zijn chemisch actieve vorm als co-enzym A.

Als bij een lotion de stof panthenol wordt vermeld, dan bevat deze altijd 50% dexpanthenol en 50% ‘normale’ panthenol. Als je de genezing van wondjes wilt ondersteunen met de crème, zorg er dan voor dat deze enkel dexpanthenol bevat. Die stof kun je ook terugvinden in het overzicht met ingrediënten.

Meer informatie: panthenol en de voordelen voor de huid

Je hebt al gelezen dat panthenol een echte allrounder is als het gaat om huidverzorging. Er zijn echter nog een paar speciale gebieden waar de actieve stof bijzonder effectief is gebleken.

Panthenol als aftercare bij tatoeages

Tatoeëren is een zware belasting van de huid. Hoewel er alleen oppervlakkige verwondingen zijn, heeft de huid zeker hulp nodig bij het regenereren. Door je nieuwe tatoeage meerdere keren per dag in te smeren met een crème met panthenol kan hij sneller genezen en ziet het kunstwerk op je huid er beter uit.

Brandwonden? Eerste hulp met panthenol

Een brandwond is vaak sneller opgelopen dan dat je panthenol kunt uitspreken. Zowel in huis als bij buitenactiviteiten: je moet altijd een wondcrème met panthenol op voorraad hebben. Zolang er geen blaren ontstaan, kun je deze eerstegraads brandwonden probleemloos met panthenol behandelen. De pijn kan verlicht worden door het kalmerende effect van panthenol. Belangrijk: raadpleeg bij twijfel altijd een arts!

Littekens soepel houden met panthenol

De structuur van littekenweefsel verschilt van de normale huid door de samenstelling van de collageenvezels. De timing van de behandeling met panthenol is hier cruciaal. Hoe eerder je begint, hoe gladder en gelijkmatiger de littekens zullen uitvallen.

Je lippen verzorgen met panthenol

Wie zegt dat decoratieve cosmetica geen verzorgende werking kan hebben? Veel lippenstiften vertrouwen op panthenol. Omdat je lippen zichzelf niet kunnen hydrateren door het ontbreken van talg- en zweetklieren, hebben ze dringend externe ondersteuning nodig. Dit is waar panthenol in cosmetica echt zijn meerwaarde laat zien.

Panthenol in verzorgingsproducten voor baby’s en tijdens het geven van borstvoeding

Pijnlijke billetjes of zelfs uitslag van luiers kan het humeur van je baby snel bederven. Daarom is panthenol een populaire actieve stof, omdat het zelfs de gevoelige babyhuid niet irriteert. Panthenol kan ook helpen om pijnlijke tepels sneller te laten genezen, waardoor jullie samen een veel plezierigere tijd hebben.

Gemakkelijk te combineren: hoe gebruik je panthenol in je dagelijkse verzorging?

Of het nu om bescherming tegen de vrieskou gaat of om een gevoelige huid: panthenol zit in veel gezichtscrèmes zonder dat je het doorhebt. Daarom hoeft de actieve stof ook niet stap voor stap te worden geïntegreerd in je dagelijkse verzorging, omdat hij meestal toch al aanwezig is. Bovendien kan panthenol heel goed met andere stoffen worden gecombineerd. Panthenol gaat uitstekend samen met andere actieve stoffen die de voordelen van panthenol nog extra naar voren laten komen.

  • Aloë Vera: je beste buddy bij zonnebrand en brandwonden, ondersteunt het kalmerende effect van panthenol en koelt de betreffende plek. Het sap van de woestijnplant levert ook waardevol vocht en vitamines.

  • Ureum (urea): oorspronkelijk een afbraakproduct van verschillende eiwitten, nu synthetisch geproduceerd. Urea is een bestanddeel van de zuurmantel van de huid en levert vocht dat door panthenol in de huid wordt vastgehouden: het dreamteam tegen droge plekken en jeuk.

  • Allantoïne: kan de regeneratie van huidcellen stimuleren, jeuk verminderen en essentieel vocht leveren. In combinatie met panthenol resulteert dit in een heerlijke verzorging van een veeleisende huid en van littekenweefsel.

Hoewel andere actieve stoffen zoals vitamine C of retinol vaak los worden gebruikt, kun je panthenol gemakkelijk combineren. Dat komt doordat de kalmerende, ontstekingsremmende en regenererende eigenschappen elk huidtype ondersteunen, ongeacht andere vereisten.

Veelgestelde vragen

Kan ik panthenol gebruiken bij huidaandoeningen? Als eczeem of neurodermitis je het leven moeilijk maakt, kan panthenol verlichting bieden. Dit komt doordat de actieve stof nauwelijks voor irritatie zorgt en ook goed wordt verdragen door een beschadigde of ontstoken huid. De regenererende eigenschappen zorgen er ook voor dat de huid meer weerstand krijgt.
Kan panthenol de poriën verstoppen? Omdat de actieve stof het vochtgehalte van de huid kan verhogen, moet je inderdaad voorzichtig zijn met panthenol als je een vettige of zeer onzuivere huid hebt. Bij deze huidtypes kan de extra stimulatie van de huideigen vetzuren er namelijk toe leiden dat de poriën verstopt raken. Dit zou alle voordelen van panthenol tenietdoen. Belangrijk is daarom: probeer de stof eerst uit en gebruik hem met mate.
Welk effect heeft panthenol op het haar? Een shampoo, conditioner of masker met panthenol kan dof haar veranderen in een gezond uitziende en glanzende bos. Dit komt doordat de stof als het ware een laagje op het haar vormt. Hierdoor wordt het oppervlak gladder, kan het licht beter gereflecteerd worden en ziet je haar eruit alsof je net bij de kapper vandaan komt.

Samenvattend

Panthenol is ten onrechte weinig bekend. De stof klinkt immers niet zo chic als zijn collega's. Maar de werking van panthenol op de huid is indrukwekkend. Of het nu gaat om een tatoeage, zonnebrand of babyverzorging: een droge, geïrriteerde of zelfs beschadigde huid kan sneller herstellen dankzij panthenol. Ontdek gezichts- en lichaamsverzorging, douchegel, shampoo of lippenstift met panthenol in de webshop van parfumdreams.

Onze service

21% Tegoedbon

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang direct 21%** korting op je bestelling!

*Alle prijzen incl. wettelijke btw. De verzending is gratis bij een aankoopwaarde van € 30. Daaronder bedragen de verzendkosten € 3,99. Alle informatie over de verzending is hier te vinden.
** Nauwkeurige kortingsvoorwaarden ontvangt u in uw persoonlijke welkomst– nieuwsbrief

Betaalmethodes


In bekroonde webshop shoppen

Veilig winkelen

Transportpartners

parfumdreams App
parfumdreams
Facebook
Instagram
Tik Tok
Youtube
Pinterest
LinkedIn