Prima parfum: scoor 22% korting* in Parfumuary

Menu

Parfumdreams

Parabenen in cosmetica – schadelijk of niet?

Je hebt het vast al gehoord: sinds enige tijd worden parabenen beschouwd als mogelijk schadelijke stoffen in huidcrème, shampoo, enzovoort. Ze worden ervan verdacht een hormonale werking te hebben. Maar waar komen deze waarschuwingen vandaan en is de angst voor parabenen echt terecht? We gaan op onderzoek uit en nemen je mee op reis in de wereld van conserveringsmiddelen.

23 October 2024 • 3 min. Leestijd

Wat zijn parabenen?

Chemisch gezien zijn parabenen een verzamelnaam voor 4-hydroxybenzoëzuur en alle derivaten daarvan. Maar dat terzijde: belangrijk voor jou om te weten is dat parabenen in cosmetica een conserverende werking hebben. Hun antimicrobiële eigenschappen beschermen serums, crèmes, lotions en oliën namelijk tegen bacteriën en schimmels. Ze zorgen er dus voor dat je je cosmetica langer kunt gebruiken. Parabenen hebben ook talloze voordelen voor fabrikanten: ze kunnen makkelijk worden verwerkt, zijn goedkoop en effectief.

Zonder het gebruik van parabenen en andere conserveringsmiddelen zouden je producten snel bederven, zodra ze regelmatig in contact komen met de lucht of je huid. Ze zijn dus zeker niet nutteloos en kunnen niet zomaar worden weggelaten. De dosering ervan wordt daarom geregeld middels de Cosmeticaverordening. Hierin staat welke parabenen in welke producten gebruikt mogen worden. Hier worden ook de grenswaarden genoemd, die volgens de wet aangehouden moeten worden. Daarnaast worden parabenen ook beschouwd als goed onderzocht en met een geringe kans op allergische reacties.

Gecertificeerde natuurlijke cosmetica zonder parabenen gebruikt over het algemeen geen conventionele conserveringsmiddelen. Fabrikanten van deze producten gebruiken natuurlijke stoffen zoals alcohol of etherische oliën. Hun vermogen om ziektekiemen te bestrijden ligt echter lager, waardoor deze puur natuurlijke cosmetica minder lang houdbaar is. Daarnaast kunnen hier vaker intoleranties voorkomen, omdat met name de etherische oliën de huid kunnen irriteren.

Waarom parabenen schadelijk zouden zijn

De mening over parabenen veranderde in 2004. In die tijd vonden Britse onderzoekers resten van parabenen in borsttumoren, ogenschijnlijk overgedragen bij het gebruik van deodorants. Hun conclusie: parabenen kunnen borstkanker bevorderen. Zelfs de Duitse Kankervereniging waarschuwde ervoor. Bij nader inzien waren de resultaten van het onderzoek echter betwistbaar. Verder onderzoek volgde en bracht het volgende aan het licht.

-Ten eerste: de betreffende steekproefgroep was te klein.

  • Ten tweede: de wetenschappelijke documentatie was onvolledig. Niemand kon bewijzen of en hoeveel deodorant de proefpersonen hadden gebruikt.
  • Ten derde: er was niet gecontroleerd of er ook resten van parabenen konden worden aangetoond in gezond weefsel.

Deze drie factoren waren genoeg om de plausibiliteit van het onderzoek in twijfel te trekken. Ook het Duitse Instituut voor Risicobeoordeling kwam tot deze conclusie en verwijst daarbij tevens naar het over het algemeen lage toxische potentieel van parabenen.

Opmerking

Tot op heden heeft geen enkel onderzoek een daadwerkelijk verband kunnen aantonen tussen de ontwikkeling van borstkanker en het gebruik van parabenen in cosmetica.

Parabenen en de hormonale werking op het menselijk lichaam

Chemisch gezien lijken parabenen op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Bovendien kunnen de conserveringsmiddelen de huidbarrière passeren en zo het lichaam binnendringen. Dierproeven ondersteunen de stelling dat parabenen een hormonale werking hebben. De toediening van butyl- en propylparabeen verlaagde de testosteronspiegel van mannelijke ratten en daarmee het aantal zaadcellen – ze werden praktisch vrouwtjes. Bij vrouwelijke dieren werd de baarmoeder groter.

Resultaten van dierproeven zijn echter moeilijk overdraagbaar op mensen. Dat komt doordat elk organisme anders functioneert en chemische stoffen op verschillende manieren in de stofwisseling worden opgenomen. Daarom geldt ook hier: parabenen worden ervan verdacht een hormonale werking te hebben, maar dit is nog onvoldoende bewezen. Ook de Duitse Kankervereniging heeft haar bezwaren inmiddels ingetrokken.

Overigens komen parabenen ook in de natuur voor. Ze zitten in veel soorten groente en fruit, zoals wortels, uien, blauwe bosbessen en druiven. Zelfs als deze stoffen zich ophopen in het lichaam, zijn er geen langetermijnonderzoeken uitgevoerd naar de daadwerkelijke effecten ervan. En of parabenen die zijn opgenomen via voedsel kunnen worden onderscheiden van cosmetische parabenen is ook nog niet voldoende onderzocht. Dus: laat je niet gek maken door de slechte reputatie. Want cosmetica zonder parabenen heeft ook niet alleen voordelen, maar ook nadelen.

Alternatieven voor parabenen – hoe goed zijn die werkelijk?

De opdruk ‘Zonder parabenen’ is voor veel mensen intussen een koopargument geworden. Maar om te voorkomen dat cosmetica voortijdig bederft, zijn alternatieve conserveringsmiddelen nodig. Deze hebben vaak het nadeel dat ze nog niet bijzonder goed onderzocht zijn en ook ongewenste bijwerkingen kunnen hebben. Een verhoogd alcoholgehalte of etherische stoffen zijn vaak schadelijker voor de huid dan welke parabenen dan ook. Het gevolg: rode plekken, irritatie, uitslag, allergische reacties.

Een ander alternatief voor parabenen is methylisothiazolinone (MIT), een bekend conserveringsmiddel voor muurverf en schoonmaakmiddelen. Lange tijd werd het ook toegevoegd aan allerlei cosmeticaproducten. Inmiddels is bekend dat het kan leiden tot ernstige contactallergieën. Daarom mag MIT alleen nog worden gebruikt in afwasbare producten zoals douchegel of shampoo Het is verboden in crèmes of lotions, omdat die in de huid trekken.

De omgang met parabenen in cosmetica

Volgens de Cosmeticaverordening van de EU gelden er verschillende concentraties voor de afzonderlijke parabenen:

  • Methyl- en ethylparabenen: tot 0,4% (in mengsels tot 0,8%)
  • Propyl- en butylparabenen: tot 0,19%.

Je ziet: parabenen ontwikkelen hun conserverende eigenschappen al bij zeer lage doseringen, terwijl andere stoffen zoals pentylene glycol pas in zeer hoge concentraties een antimicrobiële werking hebben. Het Duitse Instituut voor Risicobeoordeling heeft dit ook onderzocht en in een verklaring bevestigd: zolang de maximale hoeveelheden niet worden overschreden, vormen parabenen geen noemenswaardig risico voor de gezondheid.

Als je je nog steeds zorgen maakt en het zekere voor het onzekere wilt nemen: van belang is ook altijd de grootte van het huidoppervlak die in contact komt met parabenen. Daarom wordt een gezichtscrème met parabenen als minder bedenkelijk beschouwd dan een bodylotion die op het hele lichaam wordt aangebracht. Als je helemaal zonder wilt, kun je gecertificeerde natuurlijke cosmetica gebruiken. Een blik op de ingrediëntenlijst helpt je om verborgen parabenen goed te identificeren.

Samenvattend

Parabenen hebben een slechte reputatie op basis van oude onderzoeken en indicaties uit dierproeven. Langetermijnstudies naar de effecten van parabenen op het lichaam ontbreken echter nog. Feit is: conserveringsmiddelen zijn onderworpen aan strenge controles en ontwikkelen hun werking al bij kleine hoeveelheden. Je moet voor jezelf beslissen of je parabenen in cosmetica wilt of niet. Zolang je er geen bewezen allergie voor hebt, is er niets dat je tegenhoudt om producten te gebruiken die in de EU zijn geproduceerd.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik parabenen herkennen op de lijst met ingrediënten? Parabenen staan heel duidelijk vermeld: kijk naar ethyl-, methyl-, propyl- of butylparabeen en je hebt de stof gevonden.
Zijn er parabenen die niet in cosmetica mogen worden gebruikt? Ja, die zijn er. Want in 2014 werd de Cosmetica-verordening met betrekking tot parabenen gewijzigd. Vanwege een gebrek aan gegevens en talrijke indicaties zijn de volgende varianten verboden in cosmetica: isopropyl-, isobutyl-, pentyl-, benzyl- en fenylparabeen. Als je een van deze in een cosmeticaproduct ontdekt, moet je het onmiddellijk weggooien. Ofwel dateert het product van voor 2014 en is het daarom sowieso te oud om te gebruiken. Ofwel de fabrikant neemt het niet zo nauw. Het gaat hierbij voornamelijk om cosmetica die niet in de EU wordt geproduceerd.
Is er überhaupt cosmetica zonder conserveringsmiddelen? Conservering is nodig om te voorkomen dat bacteriën en schimmels zich ontwikkelen in vochthoudende producten. Die bederven niet alleen de werking, maar kunnen de huid tevens beschadigen. Dit betekent dat elk conventioneel vervaardigd product een of ander conserveringsmiddel bevat.
Misschien vind je dit ook leuk

Onze service

Footer Image

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang een voucher van 21%**

  • Ontvang je welkomstvoucher
  • Mis nooit meer een korting
  • Wees een van de eersten
  • Win geweldige prijzen

De exacte kortingsvoorwaarden vind je in je persoonlijke welkomstnieuwsbrief. Informatie over hoe wij met je gegevens omgaan, vind je in ons privacybeleid. Privacybeleid. Je kunt je toestemming voor de nieuwsbrief op elk moment intrekken via de afmeldlink onderaan elke nieuwsbrief.

*Alle prijzen incl. wettelijke btw. De verzending is gratis bij een aankoopwaarde van € 30. Daaronder bedragen de verzendkosten € 3,99. Alle informatie over de verzending is hier te vinden.
** Nauwkeurige kortingsvoorwaarden ontvangt u in uw persoonlijke welkomst– nieuwsbrief

*Contante uitbetaling is niet mogelijk, kan niet met andere acties worden gecombineerd. Geldig tot 20-01-2025, niet geldig op artikelen uit de sale, cadeaubonnen, de merken Acqua di Parma, Bond No. 9, Chanel, Drunk Elephant, Eisenberg, Kilian Paris, Rituals, Rosendo Mateu en artikelen die zijn aangeduid met Luxury. Geen minimale bestelwaarde. Publicatie niet toegestaan. Parfümerie akzente GmbH, btw-nr. DE813307548 Rechtbank Stuttgart HRB 581012

Betaalmethodes


In bekroonde webshop shoppen

Veilig winkelen

Transportpartners

parfumdreams App
parfumdreams
Facebook
Instagram
Tik Tok
Youtube
Pinterest
LinkedIn