- Jouw voordelen als premium lid
- 10% korting op artikelen
- Expresverzending met prioriteit
- Gratis verzending
- Hulp & Contact
Squalaan – de veelzijdige olie
Squalaan trekt snel in de huid, heeft een antioxiderende werking en kun je zowel afzonderlijk gebruiken als mengen met huidcrème. Het is als natuurlijk bestanddeel van talg geschikt voor elk huidtype en zorgt voor een schitterende glow. De veganistische werkzame stof laat de huid zijdezacht aanvoelen, zonder vettige resten. Klinkt te goed om waar te zijn? Wij hebben deze populaire olie eens uitgebreid bekeken.
19 October 2023 • 3 min. Leestijd
Verkenning van de allrounder: wat is squalaan?
Squalaan is een kleur- en geurloze plantaardige olie met een lage viscositeit. Verzadigde squalaanolie is bestand tegen oxidatie en zonder conserveermiddelen tot 24 maanden houdbaar. Vroeger was het een exotisch bestanddeel in exclusieve cosmetica en afkomstig van de lever van haaien. Tegenwoordig is squalaan gelukkig geheel plantaardig. De olie wordt gedestilleerd uit de draf van de olijfolieproductie of geëxtraheerd uit suikerriet. Deze veganistische variant wordt ook wel fyto-squalaan genoemd. De voordelen: geen dierenleed, voordelige productie en dezelfde veelzijdige werking op de huid.
Squalaan is bovendien zeer huidvriendelijk. De reden: menselijk talg bevat tot 13% squalaan. Huidcellen kennen de stof daarom al, waardoor de kans op irritatie veel kleiner is. De werkzame stof is over het algemeen dan ook goed te verdragen bij een gevoelige huid, maar dit moet je natuurlijk altijd even persoonlijk testen. Op de INCI-lijst kun je de stof vinden onder de wetenschappelijke naam squalane.
Let op: er is een kans op verwarring!
Verwar squalaan niet met squaleen. Het lijkt alsof het verschil tussen beide stoffen slechts een dubbele klinker is. Maar in werkelijkheid is er een groot verschil. Squaleen maakt weliswaar ook deel uit van menselijke talg, maar kan problemen veroorzaken bij een vette huid en bestaande acne zelfs verergeren. De stof kan de poriën bovendien verstoppen en is zeer gevoelig voor oxidatie. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een toename van mee-eters. Deze ongewenste eigenschap wordt in vaktaal comedogeen genoemd. Om deze redenen wordt squaleen niet in cosmetica gebruikt.
Huidverzorging met squalaan
De werking van squalaan onder de loep
Squalaan is een snel verspreidende olie. Dit houdt in dat de olie snel intrekt en geen resten achterlaat. Je merkt alleen een licht hydraterende werking waar de zeer droge delen van de huid van profiteren. Bovendien kenmerkt het multitalent squalaan zich door de volgende werkingen:
- Houdt het vocht in de huid vast en kan droogtelijntjes verminderen.
- Revitaliseert de huid en laat deze er stralend uitzien.
- Squalaan is antioxiderend, vangt dus vrije radicalen en kan daardoor voor een rozige teint zorgen.
- Als voorstadium van cholesterol kan squalaan de huidbarrière stabiliseren.
Squalaan verzorgt en beschermt de huid niet alleen, maar heeft ook nog een andere werking die de stof zo waardevol voor cosmeticaproducten maakt. Het zorgt er aan de ene kant voor dat vloeistoffen, serums en crèmes sneller in de huid trekken. Aan de andere kant vormt de huideigen stof een goede drager voor andere werkzame stoffen zoals hyaluron of retinol.
Gebruik van squalaan: puur of gemengd
Een ander voordeel van de plantaardige werkzame stof: het gebruik van squalaan is heel eenvoudig. Het product is meestal verkrijgbaar in een handig glazen flesje met pipet. Je kunt het heel makkelijk in je verzorgingsritueel opnemen door eerst je gebruikelijke gezichtscrème aan te brengen. Daarna pak je een paar druppeltjes squalaan. Masseer deze zachtjes met je vingers in de gereinigde huid. Deze kleine hoeveelheid volstaat om je wangen een zacht en verzorgd gevoel te geven. Ook een lichte verzorging wordt rijker met squalaan.
Squalaan is ook goed op zijn plek in hoogwaardige cosmetica. Het geeft bodylotion, gezichtsvloeistof, handcrème en dergelijke de gewenste fluweelzachte finish en kan hierdoor zelfs siliconen overbodig maken. Verder kan het andere werkzame stoffen een boost geven. Squalaan is dan ook geschikt voor skin layering waarbij je verschillende stoffen over elkaar aanbrengt die elkaars werking versterken.
Het multitalent: Squalaan voor je haar en babybuik
Bij haarverzorging is het effect van squalaan al langer de geheime tip voor zijdezacht glanzend haar. Dat komt doordat squalaan in tegenstelling tot rijke oliën het haar voedt en verzorgt zonder het onnodig te belasten. Je kunt het bestanddeel terugvinden in hoogwaardige shampoo en conditioners, maar ook in leave-in-verzorging en haarolie. Het gebruik van zuiver squalaan op stroachtige haarpunten kan daadwerkelijk zorgen voor extra soepel en glanzend haar. De veganistische stof wordt dan ook graag als vervanger van de twijfelachtige silicone gebruikt.
Squalaan is dankzij de goede verdraagzaamheid perfect tijdens de zwangerschap. De huid krijgt een hogere elasticiteit en dat kan helpen om striae te voorkomen. Je kunt daarom regelmatig zuivere squalaan op je hele buik aanbrengen. Dat is tegelijkertijd een prachtig ritueel om contact te krijgen met je ongeboren kind. Ook de fijne babyhuid profiteert van de beschermende werking van squalaan. Je kunt droge plekken er makkelijk mee verzorgen zonder dat je bang hoeft te zijn voor een allergische reactie.
Veelgestelde vragen over squalaan
Samenvatting
Het bestanddeel van cosmetica met de ongewone naam squalaan snelt een reputatie vooruit die het zeker waarmaakt. Het is goed te verdragen en kan bijna elk huidtype verzorgen en beschermen. De huid voelt bovendien zijdezacht aan en heeft een natuurlijke glow. Als je een onzuivere huid of acne hebt, moet je squalaan alleen als bestanddeel van crèmes of fluids gebruiken, ook al is squalaan niet-comedogeen. Het is heel makkelijk om squalaan in je huidverzorgingsritueel op te nemen, omdat het goed samengaat met alle werkzame stoffen en heel makkelijk te combineren is met de bestaande verzorging.