22%* korting voor de Dag van de Kus

Menu

Parfumdreams

Makkelijk je make-upspons schoonmaken: de ultieme handleiding

Wil je een egale look, stralende teint en een blakend gezonde huid? Dan moet je je even goed verdiepen in het schoonmaken van je make-upsponzen. Hoe handig de kleurrijke beautygadgets ook zijn: zonder de juiste hygiëne veranderen ze al snel in vervelende verspreiders van ziektekiemen. Voor je nu in alle paniek al je beautysponsen weggooit: wij zorgen dat je ze veilig kunt gebruiken. Hiervoor zijn namelijk eenvoudige methoden die je direct kunt toepassen. Met producten die je zonder meer al in huis hebt. In dit artikel lees je welke dat zijn en waar je bij het schoonmaken van je make-upspons op moet letten.

27 June 2024 • 4 min. Leestijd

Beautyblender schoonmaken – waarom is dat belangrijk?

De make-upspons is gemaakt van fijnmazig kunststof dat foundation, concealer en dergelijke opneemt en gelijkmatig verdeelt. Hierbij is hetonvermijdelijk dat de spons echter ook talg, huidschilfers en -cellen evenals diverse micro-organismen opneemt. Normaal gesproken zijn deze ongevaarlijk op je huid zolang je het delicate evenwicht niet verstoort. Helaas biedt een onbehandelde beautyblender de ideale omstandigheden voor een sterke groei en vermeerdering ervan. Als je dus een ongereinigde beautyblender gebruikt, verdeel je naast de make-upproducten ook een overmaat aan bacteriën.

Het gevolg: huidproblemen, puistjes en in het ergste geval ontstekingen. Als je dus opeens last hebt van vreemde irritaties, kunnen verontreinigde accessoires hier de oorzaak van zijn. Dat geldt overigens ook voor kwasten en penselen en alle andere gadgets die in aanraking komen met je huid.

Je hoeft je echter niet ongerust te maken. Het is namelijk zo dat je heel eenvoudig en zonder veel moeite jouw make-upspons van bacteriën kunt ontdoen.

Belangrijk

Hoe je je beautyblender ook reinigt, schone handen zijn zeer belangrijk. Anders breng je bij het beetpakken van je beautytool opnieuw ziektekiemen over. Gebruik voor het uitknijpen van overtollig vocht altijd een schone doek. Je kunt je beautyblender er ook meteen op laten drogen.

Make-upsponzen schoonmaken: 3 efficiënte methoden (nummer 3 zal je verrassen)

We geven toe: het schoonmaken van een beautyblender of make-upspons is zeker geen boeiende klus. Met deze drie varianten die we direct uit de trukendoos toveren, wordt de onplezierige taak echter al snel een onmisbaar ritueel waar je huid van profiteert.

Methode 1: make-upspons met de hand schoonmaken

Het klassieke wassen met de hand is zo gedaan en met een paar trucjes bescherm je de spons ook effectief tegen bacteriën en schimmels. Deze methode is ideaal voor de dagelijkse reiniging na je beautyritueel en verlengt de levensduur van je populaire beautytool aanzienlijk. Volg gewoon deze handleiding en geniet van het fijne gevoel van een schone make-upspons:

  • Stap 1: houd je beautyblender of make-upspons onder warm, stromend water. De zichtbare afzettingen en resten spoel je er zo vanaf.
  • Stap 2: gebruik een paar druppels vloeibare zeep of een andere milde reiniger. Er zijn ook speciale cleansers – hieronder lees je er meer over. Gebruik geen reinigings- of schoonmaakmiddelen die veel alcohol bevatten. Ze maken weliswaar de ziektekiemen dood, maar verpesten helaas ook je make-upspons.
  • Stap 3: nu komt het beste gedeelte. Masseer je beautyblender/spons om deze grondig schoon te maken. Je ziet nu meteen hoe je beautytool steeds schoner wordt. Laat de reiniger gerust een paar minuten inwerken als de spons erg vuil is.
  • Stap 4: spoel je make-upspons nu onder warm water weer goed uit. Professionele tip: giet er als laatste een grote scheut kokend water overheen. Zo kun je goed van de laatste overgebleven ziektekiemen afkomen.
  • Stap 5: knijp je beautytool goed uit en laat deze drogen. Een zonnige plek op de vensterbank of bovenop de radiator is hiervoor perfect.

Geen tijd om te drogen? Geen probleem. De schone make-upspons is direct klaar voor gebruik omdat je deze toch altijd al voor gebruik vochtig moet maken. Het is alleen belangrijk dat je hem altijd goed uitspoelt. Zo voorkom je dat resten van reinigingsmiddelen op je tere huid terechtkomen. Jouw beautyblender of spons moet je af en toe volledig laten drogen, zodat schimmelvorming geen kans krijgt.

Methode 2: doe je make-upspons ook eens in de was

Dat klinkt misschien heel vreemd. Als je echter op een paar dingen let, kun je je beautyblender of make-upspons ook in de wasmachine schoonmaken.

Om te zorgen dat je make-upspons het niet te zwaar te verduren krijgt of helemaal achterin de wasmachine verdwijnt, kun je hem het beste in een oude kussensloop of waszak doen. Kies een kort wasprogramma op een lage temperatuur en doe er een klein beetje wasmiddel bij. Je kunt ook hygiënisch/antibacterieel wasmiddel gebruiken om echt korte metten te maken met alle bacteriën. Stel je wasmachine bovendien in op het laagste toerental. Idealiter was je de make-upspons apart, zodat er geen verontreiniging door andere kledingstukken kan plaatsvinden. Na het wassen kun je de beautyblender/make-upspons gewoon aan de lucht drogen.

Let op: de wasdroger is verboden gebied. Deze kort de levensduur van je beautytool drastisch in.

Let op: de automatische reiniging van je make-upsponzen is een intensief proces en kan ervoor zorgen dat je beautytools sneller slijten. Het wassen in de wasmachine moet daarom eerder uitzondering dan regel zijn.

Methode 3: make-upspons in de magnetron schoonmaken

Hitte doodt bacteriën. Dat maakt de magnetron dan ook een handig apparaat om je beautyblender dan wel make-upspons mee te reinigen. Je hebt allereerst een schaal nodig die geschikt is voor de magnetron. Leg de vuile spons in de schaal en vul deze met water, een paar druppeltjes van je favoriete reinigingsmiddel en wat zeep. Een minuut op 900 watt is voldoende om wat voor ziektekiemen dan ook te doden. Vervolgens spoel je je make-upspons nog uit en voilà: binnen twee minuten schoon tot in de poriën.

Effectieve hulpmiddelen: deze producten maken jouw make-upspons schoon

Let op voordat je gaat experimenteren: niet elke reiniger is geschikt voor jouw beautyblender. De poreuze structuur kan blijvend beschadigd raken en al snel is de enige plek voor je handige beautytool de prullenbak. Dat wil je natuurlijk voorkomen en daarom vind je hieronder een kort overzicht van effectieve en onschadelijke reinigingsmiddelen:

  • Blokzeep: vaste zeep is beter geschikt voor het schoonmaken van je make-upspons dan de vloeibare variant. Er zitten namelijk nauwelijks terugvettende stoffen in en je kunt de zeep zonder resten uitspoelen.
  • Babyshampoo: wat werkt voor een gevoelige babyhuid, is voor jouw make-upspons ook prima. Talg en huidschilfers verdwijnen met het fijne schuim in de afvoer. Een scheut kokend water helpt om bacteriën om zeep te helpen.
  • Reiniger voor make-upsponzen: mild, maar grondig. Deze vloeibare cleansers maken zelfs kinderspel van het verwijderen van waterproof make-up van je make-upspons. -Make-upremover: wat op je huid werkt, kan ook geen kwaad voor je make-upspons of beautyblender. Maar let op: gebruik alleen vloeibare producten zonder terugvettende stoffen. Doe je dat niet, dan kan je beautytool verstopt raken.

Je moet je make-upspons regelmatig schoonmaken om je huid langdurig gezond te houden. Daar kun je niet omheen. Of je dit nu doet met een cleanser van een speciaal merk of alleen met een paar druppeltjes babyshampoo: de keuze is geheel aan jou.

Jouw make-upspons schoonmaken: veelgestelde vragen

Wanneer moet ik mijn make-upspons/beautyblender schoonmaken? In principe na elk gebruik. Maak je dagelijks gebruik van je beautytool, dan moet je deze ook elke dag goed schoonmaken met water en zeep. Je kunt deze om de paar dagen in de magnetron of wasmachine doen.
Hoe kan ik mijn make-upspons/beautyblender na het schoonmaken bewaren? Je moet zorgen dat al het vocht eruit kan trekken om schimmelvorming tegen te gaan. Leg je beautyblender na het schoonmaken dus niet ergens afgesloten in. Laat hem in plaats daarvan drogen op een schone plek die voldoende wordt geventileerd.
Hoe vaak kan ik mijn make-upspons schoonmaken? Zelfs bij een zorgvuldige behandeling met optimale producten voorkom je niet dat het oppervlak van de spons er telkens onder lijdt. Bij dagelijks gebruik bereikt de spons meestal na drie maanden het einde van zijn levensduur.

Conclusie

Daarbij maakt het niet uit of je gaat voor met de hand wassen, de wasmachine of zelfs de magnetron. Ook niet of je een cleanser gebruikt of alleen zeep of shampoo. Om bacteriën, schimmels en dergelijke geen kans te geven, hoort het schoonmaken van de door jou zo geliefde make-upsponzen bij het dagelijkse beautyritueel. Je verwijdert je make-up toch ook voordat je gaat slapen – waarom zou je je make-upspons/beautyblender ook niet wat verzorging gunnen?

Misschien vind je dit ook leuk

Onze service

*Alle prijzen incl. wettelijke btw. De verzending is gratis bij een aankoopwaarde van € 30. Daaronder bedragen de verzendkosten € 3,99. Alle informatie over de verzending is hier te vinden.
** Nauwkeurige kortingsvoorwaarden ontvangt u in uw persoonlijke welkomst– nieuwsbrief

*Contante uitbetaling is niet mogelijk, kan niet met andere acties worden gecombineerd. Geldig tot 06-07-2024, niet geldig op artikelen uit de sale, cadeaubonnen, de merken Acqua di Parma, Bond No. 9, Chanel, Drunk Elephant, Eisenberg, Kilian Paris, Rituals, Rosendo Mateu en artikelen die zijn aangeduid met Luxury. Geen minimale bestelwaarde. Publicatie niet toegestaan. Parfümerie akzente GmbH, btw-nr. DE813307548 Rechtbank Stuttgart HRB 581012

Betaalmethodes


In bekroonde webshop shoppen

Veilig winkelen

Transportpartners

parfumdromen App
parfumdreams
Facebook
Tik Tok
Instagram
Youtube