Scoor 22%* korting op je fijnste beautyproducten

Menu

Parfumdreams

Aardbeibenen: oorzaken, behandeling en preventietips

Bij veel vrouwen ontstaat na het scheren een zogenaamde 'aardbeienhuid' op de benen. Ze vragen zich dan vaak af welke mogelijkheden er zijn om aardbeibenen te voorkomen en de huid te beschermen. Hier lees je wat je kunt doen tegen huidirritaties, want met de juiste verzorging en passende tips kunnen benen er na het ontharen ook glad en zijdeachtig uitzien.

27 March 2025

Wat zijn aardbeibenen?

Met (aardbeibenen wordt bedoeld dat de huid op de benen bedekt is met kleine rode of bruine punten. De huid kan er daardoor op het eerste gezicht wat vlekkerig uitzien. Het uiterlijk doet denken aan aardbeienpitjes, vandaar ook de naam 'aardbeienhuid'. Ze kunnen niet alleen op de benen, maar ook op de armen voorkomen.

Het medische begrip voor aardbeienhuid is keratosis pilaris. Het gaat bij een aardbeienhuid puur om iets cosmetisch en niet om een aandoening. Een aardbeienhuid is dan ook ongevaarlijk voor de gezondheid. Veel mensen met een aardbeienhuid op benen of armen vinden dit een cosmetische imperfectie en willen graag een gladde, egale huid.

Wat zijn de oorzaken van aardbeibenen?

Niet iedereen krijgt te maken met aardbeibenen. Er zijn allerlei oorzaken voor een aardbeienhuid en je kunt er voor een deel niet echt makkelijk omheen. Je kunt je huid echter verzorgen en voorbereiden, zodat aardbeibenen minder duidelijk zichtbaar zijn. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  1. Scheren: aardbeibenen of een aardbeienhuid op de armen ontstaan het vaakst door scheren. Vooral als er met een stomp mes of tegen de groeirichting van het haar in wordt geschoren, kunnen in de haarzakjes kleine verwondingen of ontstekingen ontstaan. Daardoor ontstaat niet alleen scheerbrand, maar ontstaan ook de kenmerkende donkere puntjes. Als je je heel vaak scheert, kun je ook in sterkere mate te maken krijgen met een aardbeienhuid, met name als je je huid na het scheren niet goed verzorgt of hydrateert.
  2. Vergrote poriën en talgproductie: haarzakjes of vergrote poriën die zich vullen met afzettingen zoals talg of huidschilfers oxideren aan de lucht. Hierdoor ontstaan donkere puntjes.
  3. Ingegroeide haren: ook bij mensen met dik of krullend haar ontstaat vaker een aardbeienhuid, omdat de haren de neiging hebben om in te groeien. Dat kan de typische aardbeienvlekken veroorzaken of zelfs tot kleine ontstekingen leiden.
  4. Droge huid: als je je huid niet voldoende hydrateert, dan is deze meer geïrriteerd en ook gevoeliger voor verstopping van poriën.
  5. Zweten: vooral in de zomer als je vaker zweet, raakt je huid meer geïrriteerd. Juist wanneer strakke kleding wordt gedragen, schuurt deze tegen de huid, wat het ontstaan van een aardbeienhuid kan bevorderen.

Is het mogelijk om een aardbeienhuid te voorkomen?

Wie regelmatig een aardbeienhuid heeft en het aanzicht storend vindt, kan op een paar dingen letten om te voorkomen dat dit gebeurt. Er zijn een aantal dingen waar je al vooraf rekening mee moet houden om aardbeibenen te voorkomen, maar er zijn ook enkele tips om je achteraf te helpen met de juiste verzorging ervan. De behandeling van aardbeienhuid is divers:

  • Peelings: regelmatige peelings van de betreffende huid helpt om een aardbeienhuid te voorkomen. Ze verwijderen dode huidcellen en ondersteunen de reiniging van de poriën. Zowel mechanische peelings met een handschoen of een speciale spons zijn aan te bevelen evenals chemische peelings met salicylzuur of andere ingrediënten met een peelingeffect. Vooral bij een gevoelige huid moet een mechanische peeling voorzichtig worden uitgevoerd.
Lichaamsscrubs
  • Hydratatie: omdat een droge huid het ontstaan van aaradbeibenen kan bevorderen, is een goede hydratatie van essentieel belang. Lotions met urea, aloë vera of hyaluronzuur zijn goede opties, omdat ze hydrateren zonder de poriën te verstoppen.
  • Alternatieve ontharingsmethoden: in plaats van je te scheren, kunnen andere ontharingsmethoden milder zijn voor je huid. Waxen, epileren of permanent ontharen met een laser verminderen de kans op verstopte poriën en ingegroeide haren, omdat het haar met wortel en al wordt verwijderd.
  • Goed scheren: als je liever blijft scheren, moet je scherpe messen gebruiken en je huid tijdens het douchen of het nemen van een bad onder warm water scheren, omdat dit helpt om de poriën te openen. Je kunt huidirritatie ook verminderen door een goede scheer- of douchegel te gebruiken. Het is belangrijk om je benen in de groeirichting te scheren, omdat dit helpt om van een aardbeienhuid af te komen.
Douchegel
  • Verzorging na het scheren: na het scheren moet je een kalmerende lotion aanbrengen op je huid om irritaties en rode plekken te voorkomen. Actieve bestanddelen zoals kamille of panthenol helpen om je huid te kalmeren en ontstekingen tegen te gaan.

Hoe kun je een aardbeienhuid voorkomen?

Er zijn diverse mogelijkheden om een aardbeienhuid al voor het ontstaan van rode puntjes te voorkomen.

  • Je kunt bijvoorbeeld wekelijks een peeling uitvoeren om de dode huidcellen te verwijderen.
  • Ook een regelmatige verzorging met een terugvettende crème die intensief hydrateert is belangrijk voor de beschermende huidbarrière. Zo voorkom je dat je huid uitdroogt.
  • Producten met ceramiden helpen ook om je huidbarrière te versterken en zorgen ervoor dat vocht beter wordt vastgehouden.
  • Als je een aardbeienhuid hebt, kun je bovendien het beste strakke kleding vermijden, omdat deze je huid irriteert. Ademende kleding van luchtige stoffen is perfect ter voorkoming van een aardbeienhuid en verdere huidirritaties.
  • Laseren is een andere methode om aardbeibenen te voorkomen. De zogenaamde excimer-laser kan je huid er beter laten uitzien.

Belangrijk

Het gebruik van een zonnebrandcrème is een ander belangrijk aspect om een aardbeienhuid te voorkomen. Directe blootstelling aan de zon kan immers je poriën vergroten en ervoor zorgen dat je sneller te maken krijgt met huidirritaties. Vooral in de zomer moet je altijd een product gebruiken om je huid te beschermen tegen uv-straling. Dat geldt over het algemeen en is niet alleen om een aardbeienhuid te voorkomen.

Bescherming tegen de zomerzon

Veelgestelde vragen over aardbeibenen

Heeft een aardbeienhuid ook genetische oorzaken? De kans op een aardbeienhuid kan bij een erfelijke aanleg voor vergrote poriën of een vette huid hoger zijn. Als in jouw familie acne, verstopte poriën of andere huidproblemen voorkomen, neemt de kans toe dat je een aardbeienhuid krijgt.
Kan een aardbeienhuid zich via voeding verbeteren? Je kunt met een uitgebalanceerde voeding die vitaminen, antioxidanten en zo min mogelijk suikerhoudende en vetrijke levensmiddelen bevat je huid er beter laten uitzien en ontstekingen verminderen. Zo verklein je de kans op aardbeibenen.
Kan sporten een aardbeienhuid verergeren? Sport veroorzaakt op zich geen aardbeienhuid. Als je daarentegen sterk zweet en strakke sportkleding draagt, kan de aardbeienhuid wel erger worden, omdat wrijving en zweet je poriën kunnen verstoppen. Het is dan ook des te belangrijker om kort na het sporten te douchen, ademende kleding te dragen en sportkleding vaak te wassen.

Samenvattend

Aardbeibenen kunnen om verschillende redenen ontstaan, zoals scheren, vergrote poriën of een droge huid, maar kunnen met de juiste verzorging worden verminderd. Regelmatige peelings die op milde wijze dode huidcellen verwijderen van je huid en hydraterende lotions zijn essentieel om je huid soepel te houden. Als je scheerbultjes en donkere punten wilt voorkomen, kun je ook kiezen voor alternatieve ontharingsmethoden zoals waxen of laseren en moet je niet vergeten om je huid goed te verzorgen.

Onze service

Footer Image

Abonneer je op de nieuwsbrief en ontvang een voucher van 22%**

  • Ontvang je welkomstvoucher
  • Mis nooit meer een korting
  • Wees een van de eersten
  • Win geweldige prijzen
(Optional)

De exacte kortingsvoorwaarden vind je in je persoonlijke welkomstnieuwsbrief. Informatie over hoe wij met je gegevens omgaan, vind je in ons privacybeleid. Privacybeleid. Je kunt je toestemming voor de nieuwsbrief op elk moment intrekken via de afmeldlink onderaan elke nieuwsbrief.

*Alle prijzen incl. wettelijke btw. De verzending is gratis bij een aankoopwaarde van € 30. Daaronder bedragen de verzendkosten € 3,99. Alle informatie over de verzending is hier te vinden.
** Nauwkeurige kortingsvoorwaarden ontvangt u in uw persoonlijke welkomst– nieuwsbrief

*De korting is al verrekend in de prijs van het artikel en geldt alleen op geselecteerde artikelen. Je hebt geen code nodig. Geldig t/m 31-03-2025.

Betaalmethodes


In bekroonde webshop shoppen

Veilig winkelen

Transportpartners

parfumdreams App
parfumdreams
Facebook
Instagram
Tik Tok
Youtube
Pinterest
LinkedIn